• Marie Rådbo

  Den 16 januari hade Aktiva Seniorer nöjet att få höra Marie Rådbo berätta om stjärnor och galaxer. Människan har i alla tider varit intresserad av stjärnhimlen och döpt de för blotta ögat synliga himlakropparna till gudanamn och därifrån har vi fått veckodagarnas namn. Man uppfattade att jorden var universums medelpunkt kring vilken resten roterade och först efter att teleskopet uppfanns kunde Kopernikus bevisa att solen är medelpunkten i vårt planetsystem. I dag med bl.a. rymdteleskopet Hubble är det möjligt att uppfatta stjärnor och galaxer belägna på så många ljusårs avstånd att siffrorna blir helt obegripligt stora. Medlemmarna var också nyfikna och ställde frågor om bl.a. varför Pluto inte längre är en planet, och Maries svar gav oss på ett lättfattligt sätt nya kunskaper.

 • Årsstämma

  Den 6 februari hölls årsstämman i Partille församlingshem under ledning av Inge Sandberg. Efter stämman underhöll Bengt Åkerberg med musik. En text om Aktiva Pensionärer till melodin "Lite grann från Ovan" hade skrivits av Olle Thorén som också ledde sången av visan.

 • Familjejuridik

  Den 21 febr. hade föreningen besök av familjerättsjurist Karin Asplund som talade om ett aktuellt ämne:

  Vad händer när livet och förhållanden ändras på något sätt? Det handlade om testamenten, samboavtal, arvsskiften, äktenskapsförord m.m. Rubriken var TÄNK EFTER – FÖRE. På ett sätt som var lätt att följa delade hon med sig av sin kunskap och det fanns tillfälle till frågor under tiden kaffe serverades.

  Text Maj-Lis Lampa

 • Månadsmöte

  Vid månadsmötet den 6 mars fortsatte Göran Andersson sin berättelse om cykelturen han gjort tillsammans med Henry Fischer. Den här gången startade berättelsen i Umeå och fortsatte till en bit söder om Stockholm. Tyvärr fick Partille ett riktigt snöväder natten till måndagen vilket bidrog till att lyssnarskaran inte blev så stor.

 • Påskglädje och våryra var det hos Zakrisson blommor när 11 aktiva seniorer gjorde blomstergrupper och dörrkransar.

  Text och bild Anita Johansson

 • Studiebesök

  Den 29 mars besökte 31 aktiva seniorer Volvo Torslandafabrik. Vi började med lunch i en personalrestauranger och gick sedan till Volvo Visitor Centre där vi bordade det blå tåget. Vi fick följa produktionslinan från plåtrulle till färdig bil. I produktionen byggs varje fordon till kundens specifikation, så på bandet blandades olika modeller, färger och utförande. Fabriken är mycket automatiserad med över 1000 robotar samt 800 personer. För att få mindre påkänningar och en bättre arbetsmiljö skiftade personalen mellan olika arbetsuppgifter under arbetspasset.

  Foto Volvo Cars

 • Modestugan

  Vid månadsmötet den 10 april visade Modestugan vårens kläder. Mannekänger var programkommitténs medlemmar. Efter uppvisningen gavs möjlighet för den intresserade att inhandla plaggen.

 • Tisdagen den 11 april var vi 16 medlemmar som tillsammans med många fler medlemmar i Aktiva Seniorer på Hisingen såg filmen ”Lion” på Bio Roy. Föreställningen började som vanligt med fika och introduktion av filmen. Filmen, inspelad i Indien och Australien skildrar ett verkligt levnadsöde. Den bygger på Saroo Bierleys självbiografiska roman ”A Long Way Home”, som beskriver hur han som femåring i en fattig indisk by, skiljs från sin familj och hur han senare adopteras av en australiensisk medelklassfamilj. Han kommer att få en helt annorlunda uppväxt. Efter ett ihärdigt sökande kan han som vuxen återse sin indiska familj, något som blir mycket viktigt för honom.

  En tänkvärd och gripande film som uppskattades av alla.

  Text MajLis Lampa

 • Poppels Bryggeri

  Den 24 april besökte 16 Aktiva Seniorer Poppels bryggeri i Jonsered.
  VD Mats Wahlström guidade oss igenom både ölets och bryggeriets historia.
  Ett mycket trevligt och uppskattat besök.
  Efter besöket smakade det bra med kaffe i museet Ett hem i Jonsered.

  Text Anita Johansson

 • Trädgårdsföreningen

  Onsdagen den 3 maj fick vi en riktigt bra rundtur bland spirande växtlighet på Trädgårdsföreningen. Det var Inger Fallenius som berättade om hur allt kom till och tankar kring hur parken skulle utformas. Efteråt åt vi lunch i solen på Rosenkaféet.

  Text och bild Gunilla Jägemalm

 • Vandring Furåstjärn

  Tisdagen den 9 maj vandrade 5 medlemmar upp till Furåstjärn i aprilväder, väl uppe smakade fikat väldigt gott.

  Text och bild Anita Johansson

 • Göta Kanal

  Tisdagen den 16 maj åkte 39 stycken på en spännande och vacker resa till Östergötland. Vi stannade för busskaffe med tilltugg strax efter Huskvarna. Vid stoppet på Brunneby gårdsbutik, inhandlades lokala delikatesser som saft, juice, sylt och marmelad. Med båten M/S Kung Sverker åkte vi från Borensberg via Götakanal ut på sjön Boren, där lunchen intogs ombord. Vi passerad Heliga Birgittas udde och såg på avstånd godset Ulvåsa. Vi slussades upp från Boren passerade Baltzar von Platens grav och ankom till Motala Hamn vid Vättern. På återfärden från Motala tog vi en sväng genom Vadsten och stannade sedan till vid Brahehus.