Elvis Museum

Det blev en givande rundvandring för 7 medlemmar på T C B House of music där det finns en unik samling av instrument och scenkläder. Vi fick även se en fantastisk musikfilm med Elvis Presley. Det hela avslutades med kaffe och smörgås i TCBs café.

Bild och text
Anita Johansson

VI HAR VARIT I PRAG!

Resan dit var dryg, bara regn och vägarbeten. Vi nådde hotellet en halvtimme sent. Efter en god natts sömn vaknade vi till strålande sol. Stärkta av en god och riklig frukost gav vi oss ut för att titta på omgivningarna innan guidningen.
Vi guidades först runt med vår buss, sedan gav vi oss i väg till fots för att uppleva det vackra Prag. På väg tillbaka tog vi oss en paus vid Moldau och njöt av solen. På kvällen samlades vi i vårt rum för en välkomstdrink innan vi avnjöt middag på hotellet
Vi bjöds på soligt väder nästa dag igen. Nu fick vi utforska Prag själva. En del gick för att köpa skor, en del tog en öl, små butiker fick också besök. Kvällen avslutade vi med gemensam middag på restaurant intill Moldau med Karlsbron ovanför oss. Tunnelbana och spårvagn testade vi också.
Resan hem var inte så dryg, busskaffe och ”irish coffee” hjälpte till. Hemma i tid.

Vid pennan Lena Löfberg

24 sept. Var vi 15 medlemmar som tillsammans med ett stort antal Aktiva Seniorer från Hisingen såg filmen Bohemian Rhapsody på bio Roy. den handlade om bandet Queen och framförallt om deras fantastiske sångare Freddie Mercury och hans liv. Uppgång, splittring och succeartad återföreningskonsert skildrades i en mycket bra film (Oscarsbelönad), som uppskattades av de flesta.

Text Maj-Lis Lampa

2 okt. Vi var 31 medlemmar som samlades i Vuxenskolans lokaler och fick värdefull information om Framtidsfullmakt, hur man kan planera att ens ekonomi sköts om man inte kan göra det själv. Desiree Lilliehöök (vikarie med kort varsel) gav oss god information, tillfälle till frågor och informationsmaterial. Allt mycket uppskattat.

Text Maj-Lis Lampa

9 okt besökte 14 medlemmar Kriminalvården. Vi fick en trevlig föreläsning om frivårdens olika arbetsuppgifter.
Kriminalvården ansvarar för häkten, fängelser och frivård, de arbetar för att göra samhället säkrare, tryggare och minska återfall av brott.

text Anita Johansson

21 okt En härlig höstpromenad fick 8 Aktiva Seniorer när vi vandrade upp till Torpet Freden. När vi kom fram smakade fikat väldigt bra.

Text och bild Anita Johanssson

Emigranternas Hus

Den 23 oktober besökte en grupp Aktiva Seniorer Emigranternas Hus. Här finns en utställning om svensk utvandring.
Mest intressant var nog ändå den resa som guiden tog oss med på. Vi startade 1895 i ett litet fattigt torp i Sverige och tog oss via en äventyrlig tågresa till Göteborg, där vi tillbringade ett par dagar för att proviantera mat. Några köpte också en halmmadrass eftersom kojplatserna var dyra. Resan över Nordsjön skedde i små enkla fullpackade båtar. I England bytte vi till en större båt som skulle ta oss över Atlanten. Klarade man resan till Amerika väntade en noggrann kontroll på ön Ellis Island innan man släpptes in i USA. Emigranternas Hus visar ett omfattande bildmaterial om svenskar i USA.
Guiden gjorde också en tankvärd jämförelse. På 1800 talet reste miljontals människor p.g.a. fattigdom och umbäranden från Europa i hopp om ett bättre liv i Amerika. I dag riskerar tusentals människor från fattiga och krigshärjade länder sina liv för att nå Europa och förhoppningsvis en ljusare framtid.
Efter besöket intog vi en god lunch på S/S Marieholm.

Text: Ulla Svärd
Bild: Emigranternas Hus hemsida

Konsert

Vi var 11 medlemmar som besökte lunchkonserten i Christine kyrka 17 okt. Vi fick lyssna till organist Magnus Kjellson och professor Eduardo Bellotti, som bjöd på på vacker orgelmusik. Efteråt intogs som vanligt lunchsoppa. Ett uppskattat besök.

Text: Maj-Lis Lampa

Jumbileumsutställningen

Den 11 november besökte författaren Marie Hermanson oss och berättade om inspirationen till sin senaste bok ”Den stora utställningen”, vilken skedde år 1923 i Göteborg. Genom ett omfattande bildmaterial guidade hon oss genom det stora utställningsområdet med exotiska byggnader där Göteborgs historia och industri speglades. Centralfiguren i boken är den kände vetenskapsmannen Albert Einstein, som året innan fått Nobelpriset i fysik, men inte några pengar eftersom han inte hållit sin Nobelföreläsning. Denna skulle ha skett den 9 juli 1923 i Kongresshallen, men blev uppskjuten till den 11 juli p.g.a. ”mellankommande hinder”. Vad dessa hinder bestod av är okänt men gav Marie inspiration till att skriva boken. För att lätta upp den kanske för pedagogiska utställningen fanns ett tivoli inhyrt. Detta blev senare köpt av staden och döpt till ”Liseberg”. Tivolit blev också den enda delen av utställningen som gick med vinst.
I ”Lokalpressen Partille” den 17 november finns ett utförligt reportage gjort av Kerstin Parker. Hon skrev också ett separat reportage om vår förenings verksamhet.